No block builder selected
Bölümümüz 1995 Akademik yılında kurulmuştur. Programın temel amacı, dünyayı hızla etkileyen küreselleşme olgusu ile birlikte farklılaşan uluslararası ticari faaliyetlerin ve iş süreçlerinin yürütülmesi ve takibini yapabilecek yeterlilikte, bilgi ve iletişim teknolojisine hakim, hızlı çözüm üretme becerisi ile donanmış dış ticaret meslek uzmanlarını yetiştirmektir.
Dış ticaret Programı ön lisans düzeyinde eğitim vermekte olup, program süresi dört yarıyıldır. 2018-2019 akademik yılı itibariyle bölümüz kontenjanı 50 ‘dir. Eğitimin dili Türkçedir. 2(iki) yıllık bu programı bitiren öğrenciler dış ticaret alanında Ön Lisans diplomasına sahip olurlar.
Eğitimin ilk yılında temel dersler verilerek geleceğe yönelik branş dersleri için temel oluşturulmaktadır. Üçüncü ve dördüncü dönemlerde ise, sektöre yönelik dersler verilmekte, bunun yanısıra Mesleki Uygulama dersi (3+1) ve staj (30 işgünü) programı ile mezuniyet öncesinde iş hayatının pratiği yapılmaktadır. Böylece aday, sektör profiline uygun donanımlı, analiz yeteneğine sahip, ekonomiyi yorumlayabilen bir bakış açısı ile bölümden mezun olmaktadır.
Dış ticaret Programı, iç ve dış etkinliklerini ve görevlerini bağlı olduğu Meslek Yüksek Okulu ve üst kuruluş olarak rektörlük üzerinden yürütür. Program sahip olduğu öğretim görevlisi kadrosu ile öğrencilerine en iyi şekilde hizmet vermeye çalışmaktadır.
SINAVLAR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Dış ticaret Önlisans Programında 120 AKTS kredilik derslerin tümünü başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ, GR notu olmayan, Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
Dış ticaret Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren sınava ilişkin yıla ait Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açık öğretim ön lisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
Önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına başvurabilirler.
DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Avrupa Birliği İlişkileri
Dış Ticaret ve Avrupa Birliği
Bankacılık
Bankacılık ve Finans
Bankacılık ve Sigortacılık
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Ekonomi
Ekonomi ve Finans
İktisat
İşletme
İşletme Bilgi Yönetimi
İşletme Enformatiği
İşletme Yönetimi
İşletme-Ekonomi
Lojistik
Lojistik ve Taşımacılık
Lojistik Yönetimi
Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
Sermaye Piyasası
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
Ulaştırma ve Lojistik
Uluslararası Finans
Uluslararası Finans ve Bankacılık
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İşletmecilik
Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
Uluslararası Lojistik Yönetimi
Uluslararası Ticaret
Uluslararası Ticaret ve Finans
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
KARİYER OLANAKLARI
Dünyayı hızla etkileyen küreselleşme olgusu ile birlikte işletmeler, uluslararası alanda başarılı olmak için uluslararası ticareti ve mevzuatı iyi bilen nitelikli elemanlara her geçen gün daha çok ihtiyaç duymaktadır. 2 yıllık bir önlisans programı olan Dış Ticaret , TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Dış Ticaret Programının amacı farklılaşan uluslararası ticari faaliyetlerin ve iş süreçlerinin yürütülmesi ve takibini yapabilecek yeterlilikte, bilgi ve iletişim teknolojisine hakim, hızlı çözüm üretme becerisi ile donanmış dış ticaret meslek uzmanlarını yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda dış ticaret programında teorik derslerin yansıra 3+1 eğitim Modeli ile uygulanmaktadır. Bu model ile öğrencilerimiz program süresi olan 4 yarıyılın 3 yarıyılında yetkinlik dersleri, temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık derslerini tamamlar ve son 1 yarıyılda ise sektör işletmelerinde işyerinde uygulama eğitimi alırlar. Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler.
MEZUNLARIN ÇALIŞMA ALANLARI;
İhracat ve ithalat şirketleri, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki temsilcilikleri, Bankalar, Gümrük işlemleri ve hizmet sunan şirketler, Gümrük Müşavirliği, Ulusal ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik Firmaları, ekonomi bakanlığı ve bağlı birimlerde çalışabilmektedirler.
Dış ticaret Programı mezunları sektöründeki , gümrük müşavir yardımcısı ve gümrük müşavirliği sınavlarında, işe alımlarda 4 yıllık fakülte mezunları ile aynı haklara sahiptirler.
FAYDALI LİNKLER:
Dışişleri Bakanlığı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Ekonomi Bakanlığı
Ekonomi Bakanlığı Ticaret Müşavirlikleri Siteleri
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Hazine Müsteşarlığı
T.C. Kalkınma Bakanlığı
Avrupa Birliği Bakanlığı
T.C. Merkez Bankası
Eximbank
TUİK -Türkiye İstatistik Kurumu
KOSGEB- Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
İHRACATÇI BİRLİKLERİ
Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri
Akdeniz İhracatçı Birlikleri
Denizli İhracatçı Birlikleri
Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği
Ege İhracatçı Birlikleri
Güney Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği
İstanbul İhracatçı Birlikleri
Karadeniz İhracatçı Birlikleri
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri
Uludağ İhracatçı Birlikleri
SEKTÖRLE İLGİLİ ULUSAL LİNKLER
TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi
DTY - Dış Ticaret Forumu
İGEME – İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
TUSİAD – Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği
DEİK – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu
İKV – İktisadi Kalkınma Vakfı
TGSD – Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği
TTSİS – Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası
TUBİTAK VE TTGV
SEKTÖRLE İLGİLİ ULUSLARARASI LİNKLER
AB Resmi Sitesi
AB Komisyonu Resmi Sitesi
AB Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü Sitesi
AB Komisyonu Mevzuat Sitesi
WTO – World Trade Organization
OECD – (Organisation for Economic Co-operation and Development)
WCO – (World Customs Organization)