Ana içeriğe atla

No block builder selected

Programın temel amacı hem kamu hem de özel sektördeki kurumlarda çalışabilecek gerekli bilgi donanımına sahip meslek elemanları yetiştirmektir. Mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları ve meslek ahlakını bilerek mezun edilen öğrencilerimiz sayesinde, ülkemizin önde gelen sektörlerinden olan finans sektörü kuruluşlarında eleman eğitim süreçlerini kısaltarak istihdam maliyetleri azaltılmış olacaktır.
Bankacılık ve Sigortacılık Programı ön lisans düzeyinde eğitim vermekte olup, program süresi dört yarıyıldır. Örgün öğretim yanı sıra ikinci öğretimde de eğitim verilmektedir. Eğitimin dili Türkçedir. 2(iki) yıllık bu programı bitiren öğrenciler Bankacılık ve Sigortacılık alanında Ön Lisans diplomasına sahip olurlar.
Eğitimin ilk yılında temel dersler verilerek geleceğe yönelik branş dersleri için temel oluşturulmaktadır. Üçüncü ve dördüncü dönemlerde ise, sektöre yönelik dersler verilmekte, bunun yanı sıra Mesleki Uygulama dersi ve staj programı ile mezuniyet öncesinde iş hayatının pratiği yapılmaktadır. Böylece aday, sektör profiline uygun donanımlı, analiz yeteneğine sahip, ekonomiyi yorumlayabilen bir bakış açısı ile bölümden mezun olmaktadır.
Bankacılık ve Sigortacılık Programı, iç ve dış etkinliklerini ve görevlerini bağlı olduğu Meslek Yüksek Okulu ve üst kuruluş olarak rektörlük üzerinden yürütür. Program sahip olduğu öğretim görevlisi kadrosu ile öğrencilerine en iyi şekilde hizmet vermeye çalışmaktadır.

SINAVLAR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır.

MEZUNİYET KOŞULLARI
Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programında 120 AKTS kredilik derslerin tümünü başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ, GR notu olmayan, Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler.

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren sınava ilişkin yıla ait Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açık öğretim ön lisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
Önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına başvurabilirler.

DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
• Aktüerya
• Bankacılık
• Bankacılık ve Finans
• Bankacılık ve Finansman
• Ekonometri
• Ekonomi
• Ekonomi ve Finans
• İktisat
• İşletme
• İşletme Enformatiği
• İşletme-Ekonomi
• Lojistik Yönetimi
• Sermaye Piyasası
• Sigortacılık
• Sigortacılık ve Risk Yönetimi
• Uluslararası Finans
• Uluslararası İşletme
• Uluslararası İşletmecilik
• Uluslararası Ticaret
• Uluslararası Ticaret ve Finansman
• Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik


KARİYER OLANAKLARI
Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı mezunları, kamu ve özel sektöre ait bankalarda, finans kuruluşlarında, muhasebe şirketlerinde, değişik sektörlerin muhasebe servislerinde, bilgi işlem merkezlerinde kariyerlerini sürdürebilirler. Sigortacı olarak çalışmak isteyen mezunlar ise sigortacılık hizmetlerinin sunulduğu kamu ve özel sektöre ait, kurum ve kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabilirler.
5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun 31. maddesi gereği, Meslek Yüksekokulları, Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun öğrencilerin acente açmaları konusunda yetki verilmiştir. Ayrıca bu kanun kapsamında Bankacılık ve Sigortacılık Programı mezunları Sigortacılık Sektöründeki sınavlarda, işe alımlarda 4 yıllık fakülte mezunları ile aynı haklara sahiptirler.

FAYDALI LİNKLER:
Türkiye Reasürans Şirketleri Birliği
http://www.tsrsb.org.tr/
Sigortacılık Genel Müdürlüğü
http://www.sigortacilik.gov.tr/
Sigortacılık Mevzuatı
http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/sigortacilik-mevzuati
Sigorta genel şartları
http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/sigorta-branslari
Sigortacılıkta Sıkça sorulan sorular
http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/sikca-sorulan-sorular
Segem
http://www.segem.org.tr/
Sigorta Tahkim Komisyonu
http://www.sigortatahkim.org/webdev/
Tarsim
http://www.tarsim.org.tr/
Sigorta Bilgi Merkezi
http://www.sbm.org.tr/
Türkiye Sigorta Enst. Vakfı
http://www.tsev.org.tr/tr/
DASK
http://www.dask.gov.tr/
Güvence Hesabı
http://www.guvencehesabi.org.tr/
Reasürans
http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/reasurans
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi
http://www.tramer.org.tr/
Millî Reasürans T.A.Ş.
http:// www.millire.com
Genç Sigortacılar Derneği
http:// www.gesid.net
Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu
http:// www.tusaf.org.tr
Sigorta Acenteleri Derneği
http:// www.sab.org.tr
Sigorta Eksperleri Derneği
http:// www.eksperlerdernegi.com