Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Geyve Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü öğrencileri, Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Nilüfer Sungur’un koordinatörlüğünde Geleneksel Osmanlı yerleşim dokusunun nitelikli örneklerinin bulunduğu Taraklı’ya teknik bir gezi düzenlediler.

Y.İnş. Müh. Özlem Özkan Önür’ün de yer aldığı teknik gezide öğrencilere, Taraklı’nın fiziksel ve tarihi dokusu, anıtsal ve sivil mimari yapıları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Gezi hakkında değerlendirmelerde bulunan bölüm başkanı Öğr.Gör. Nilüfer Sungur, “Taraklı, geçmişten günümüze kadar gelerek Osmanlı mimarisine ait anıtsal ve sivil mimarlık örnekleri ile kültürel mirasımızın var olduğu Osmanlı yerleşim yerlerinden birisi. İlçe, fiziksel yapısı ve tarihsel mimari değerleri ile geleneksel Türk mimarisinin özgünlüğünü korumaktadır. Minyatür bir Osmanlı kenti görünümündeki Taraklı bölgesinde pek çok anıtsal yapı ve sivil yapı bulunmaktadır. Biz de öğrencilerimizle birlikte anıtsal yapılardan Hacı Murat Hanı, Eski Hamam, Yunus Paşa Camisi, Hüseyin Ağa Çeşmesi ile sivil yapılardan Hacı Rıfatlar Konağı, Fenerli Ev, Çakırlar Konağı, Fatma Sevim Dönmez Evi, Ali Pektaş Evi, Hanımeli Konağı’nda incelemelerde bulunduk” dedi.

Taraklı’ya yapılan teknik gezi kapsamında öğrencilere ilçede bulunan yapıların mimari özellikleri olarak plan özellikleri, plan düzeni, plan elemanları, plan tipleri (Dış sofalı plan tipi, Orta sofalı plan tipi, İç sofalı plan tipi) halkında bilgiler verilirken cephe özellikleri olarak ise; yapıların cephe düzeni cephe elemanları (Kapılar, Pencereler, Çıkmalar), yapım sistemi ve malzemesi hakkında bilgiler verildi.

Taraklı Belediyesi İmar Müdürü Şahin AKI tarafından da örencilere ilçenin sahip olduğu fiziksel yapısı, tarihsel mimari değerleri, geçmişten günümüze kadar gelen mevcut durumu, ekonomik yapısı ve ulaşımı konusunda fotoğraflarla desteklenerek öğrencilere bilgilendirici bir sunum yapıldı.

Öğrencilere gezi kapsamında beş asırlık  Tarihi Çınar Ağacı, Hisar Tepesi ve Hıdırlık Tepesi de tanıtıldı.

Öğrenciler keyifle geçirdikleri teknik gezi etkinliğinde çok sayıda fotoğraf da çekti.