Mimari Restorasyon Bölümü öğrencilerimiz, Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Nilüfer Sungur ve Konservatör Dolunay H. Çemrek ile Sakarya/Taraklı’da yer alan restorasyon çalışmalarını düzenlenen teknik gezi ile yerinde gözlemlediler.

Teknik gezi ile öğrenciler hem Taraklı’nın fiziksel ve tarihi dokusu, anıtsal ve sivil mimari yapıları hakkında bilgi edindiler hem de gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmaların katkısıyla eski eser yapıların belgeleme sürecinde, 3 boyutlu lazer tarama teknolojilerinin kullanım uygulamalarını gözlemleme fırsatı yakaladılar.

Teknik gezide; ARİNŞA Mühendislik ve Mimarlık’tan Mimar Yavuz Güngör ile Birlik Mimarlık’tan Mimar Emre Karakaş Taraklı’da restorasyon projelerini yürüttükleri 2 tescilli yapının rölöve ölçümlerinde kullandıkları 3d lazer scanner cihazı, lazer tarama teknolojisinin özellikleri,  cihazın kullanım detayları ve milimetrik hassasiyette alınan rölöve ölçülerini Plan, Kesit, 3 boyutlu olarak AutoCAD uzantısına çevrilme aşamalarını uygulamalı olarak öğrencilere anlattılar.

Öğrencilerimiz; Taraklı sivil yapılarının mimari özelliklerini gösteren bu tescilli yapıların plan özellikleri, plan düzeni, plan elemanları, plan tipleri (Dış sofalı plan tipi, Orta sofalı plan tipi, İç sofalı plan tipi) cephe özellikleri olarak; yapıların cephe düzeni cephe elemanları (Kapılar, Pencereler, Çıkmalar), yapım sistemi ve malzemesi hakkında da bilgi edindiler.