No block builder selected
Meslek Yüksekokulumuz Yönetim ve Organizasyon Bölümü bünyesinde açılan İnsan Kaynakları Yönetimi Programı ilk öğrencilerini 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde almaya başlamıştır.
İnsan Kaynakları Yönetimi kavramı; bir işletmedeki en tepe yöneticiden en alt çalışana, üretim sürecinden satış sonrası hizmetlere kadar tüm çalışanları karşılamak üzere kullanılmaktadır. Bir işletmenin rakiplerinden kendisini farklılaştırabileceği, onlara karşı rekabet üstünlüğünü yakalayabileceği unsurlardan birisi de sahip olduğu liyakatli çalışanlardır. Bu sebeple işletmeler bünyelerinde bulundukları insan kaynakları birimine her geçen gün daha fazla önem vermekte ve bu birimde çalıştıracakları kişileri de alanında uzman kişilerden seçmeye gayret göstermektedirler.
İnsan Kaynakları Yönetimi Programının amacı da özel ya da kamu sektöründeki kurumların insan kaynakları birimlerinde görev alacak meslek elemanlarını yetiştirmektir.
Ön lisans düzeyinde eğitim vermekte olan İnsan Kaynakları Yönetimi Programının dört yarıyılı kapsayan eğitim-öğretim sürecinin ilk üç yarıyılında sektörün de beklentileri göz önünde bulundurularak hazırlanmış dersler verilmektedir. Kalan 1 yarıyılda ise üniversitemizde uygulanan +1 Eğitim Modeli ile Meslek Yüksekokulumuzdaki öğrenciler sektörle birlikte geleceğe hazırlanmaktadırlar. Öğrencilerimiz yaz stajı haricinde en az bir dönem ve tam zamanlı olarak kendi alanlarıyla ilgili işletmelerde eğitim görürken sigortaları da üniversitemiz tarafından karşılanmaktadır.
ÖĞRENCİ KABUL ŞARTLARI
İşletme Yönetimi Programına ÖSYM tarafından yapılan üniversitelere giriş sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Programımıza öğrenciler TYT puanları ile tercihte bulunabilmektedirler.
Öğrencilerin tercihleri doğrultusunda üniversiteye yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yapılırken, kayıtlar ise e-Devlet sistemi üzerinden ya da üniversitemiz öğrenci işleri dairesi tarafından yapılmaktadır.
SINAVLAR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi “Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans Ve Ön Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği”ndeki koşullar göz önünde bulundurularak yapılır.
MEZUNİYET KOŞULLARI Öğrenci kayıtlı olduğu bölüm/programın öğretim planındaki bütün çalışmalardan başarılı olmuş, ön lisans düzeyinde yüz yirmi (120) AKTS kredisini tamamlayarak genel ağırlıklı not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış ise öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine meslek yüksekokulu ve program adı belirtilmek suretiyle ön lisans diploması verilir.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren sınava ilişkin yıla ait Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açık öğretim ön lisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
Önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına başvurabilirler.
DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
*Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
*İşletme
*İşletme Yönetimi
*Kamu Yönetimi
*Siyaset Bilimi
*Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
*Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
KARİYER OLANAKLARI
İnsan Kaynakları Yönetimi Programı mezunları, iş dünyasında özel sektör ve kamu sektöründe “insan kaynakları meslek elemanı” olarak istihdam edilebilme imkânına sahiptirler. Mezunlarımız dikey geçiş sınavı ile ilgili lisans programına yerleşip, başarı ile mezun olmaları halinde ise “İnsan Kaynakları Yöneticisi”, “İnsan Kaynakları Uzmanı” unvanlarıyla çalışma hayatında kendilerine yer bulabileceklerdir.