No block builder selected
Mimari Restorasyon Programı ,ülkemizde taşınmaz ve taşınabilir kültür varlıklarının yapısal ve görsel özelliklerini değiştirmeden her türlü olumsuz etkenlere karşı korunabilmesi ve bu kültür varlıklarının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yıkılan, harap olan bölümlerin aslına uygun biçimde bilimsel prensiplere uygun olarak onarılması işlemini yapan restoratör teknikerleri yetiştirmeye yönelik eğitim öğretim yapılan iki yıllık ön lisans programıdır. Program süresi dört yarıyıl olup, 2019-2020 akademik yılı itibariyle program kontenjanı 55 dir. Eğitimin dili Türkçedir.
Mimari Restorasyon Programı, teorik ve uygulamalı eğitimi kapsamında öğrenciler, koruma kavramları, restorasyon ve konservasyon konusunda temel ilke ve yöntemleri, geleneksel yapıların ve yapı elemanlarının rölevelerinin çıkarılması, analizlerinin yapılması, mevcut durumunun saptanması, restorasyon ve restitüsyon projelerinin çizilmesi, geleneksel el sanatları ile ilgili temel bilgilerin kazanılması, tarihi eserlerin envanterlerinin çıkarılması ve rölevelerinde fotoğraftan yararlanma yöntemleri ile teori ve becerinin kazanılmasına yönelik olarak eğitilirler.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin geliştirdiği 3+1 Eğitim Modeli gereğince teorik ve uygulamalı dersler kapsamında, bir dönem iş yerinde uygulama eğitimi görülmekte ve mezuniyet öncesinde iş hayatının pratiği yapılmaktadır. Böylece öğrenci, sektör profiline uygun donanımlı, analiz yeteneğine sahip, eski eser mimarlık örneklerinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması hususunda, restorasyon şantiyelerinde görev alacak nitelikte ihtiyacı karşılayan ara elemanlar olarak bölümden mezun olmaktadır.
SINAVLAR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne uygun şekilde yapılır. Başarının ölçülmesi için kısa sınavlar, ödevler, vize ve final sınavları gerçekleştirilir.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Mimari Restorasyon Önlisans Programında 120 AKTS kredilik derslerin tümünü başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ, GR notu olmayan, Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
Mimari Restorasyon Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren sınava ilişkin yıla ait Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açık öğretim ön lisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
Önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına başvurabilirler.
DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
-Mimarlık
-Şehir ve Bölge Planlama
-İç Mimarlık
-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
-Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım
-Tezhip
-Çini
-Eski Çini Onarımları
-El Sanatları
-Geleneksel Türk El Sanatları
-Geleneksel Türk Sanatları
KARİYER OLANAKLARI
Mimari Restorasyon Programı mezunlarına ‘’Mimari Restorasyon Teknikeri’’ veya ‘’Restoratör’’ unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları gerek kamu resmi dairelerinde gerekse de özel sektörde faaliyet gösterebilmektedir. Restorasyon, bakım-onarım işlerinde çalışacak olan Mimari Restorasyon mezunları genellikle, anıtlar ve anıt özelliği taşıyan yapıların envanter çalışmalarını yaparlar. Restore edilecek yapıyı inceler ve gerekli bilgileri not ederler. Sanat Tarihi ile ilgili araştırmalar yaparlar. Gerekli röleve çalışmalarını gerçekleştirip, restitüsyon önerisini sunabilirler. Restorasyon ve rekonstrüksiyon projelerini hazırlayarak şantiyede sorumlu mimar ile ustalar arasındaki iletişimi sağlarlar. Mimari Restorasyon bölümü iş olanakları genel itibariyle şunlardır:
-Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı birimler,
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı birimleri,
-Milli Saraylar,
-Vakıflar Genel Müdürlüğü,
-Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarları,
–İnşaat firmaları,
–Müzeler,
-Belediyeler ,
-Arkeolojik kazılar ,
-Mimarlık büroları ,
-Restorasyon projeleri,